Hand in Hand in het station van Shanghai

mijn laatste verhaaltje van mijn reis door Rusland, Mongolie en China, en ja ik heb al weer ideeen over de volgende reis, maar daar kan ik nu nog niets over vertellen,

De treinreis van Chengdu naar Shanghai wat ongeveer 37 uur duurt is de laatste 2159 km van de 13.000 km aan trein en bus reis .

ik stap rond 17 uur richting het stationsplein op om mijn rugzak op te halen, deze had ik weg laten leggen in een depot, en nog wat eten ingeslagen voor deze reis,

rond 17.45 uur voeg ik me toe aan de duizenden wachtenden in de verschillende stationshallen, iedere hal heeft een paar treinen die die dag arriveren, dus ik kijk naar mijn schema en zoals je op foto's hebt gezien kun je er weinig van maken, maar een lieftallige dame van de spoorwegen helpt me. en ik ga naar de juiste zitkamer waar ongeveer 1000 stoelen staan en die zijn allemaal bezet. dus heb mijn rugzak afgedaan en ben op de rugzak gaan zitten. en er komt meteen een chinese jongeman naar me toe om zijn engels te verbeteren. maar heb hem afgepoeierd, daar had ik even geen zin in, kwartier voor vertrek van de trein ging de poorten open, en iedereen die mee met de trein ging springt op ik blijf rustig wachten tot de drukte voorbij is heb toch een ligplaats gereserveerd. na 5 minuten sluit ik aan de rij, en loop naar wagon 6 bed 17 onder, want de komende 2 nachten en 1 dag slaap ik op een hard sleeper dat betekent we slapen met 6 personen in een open coupe, en in totaal zijn er 66 bedden in deze wagon. dus ik zal wel weer de attractie zijn.

we boemelen weg en ik kom in gesprek met een jongeman die boven me ligt hij spreekt een paar woorden engels, dus hij kan vertellen tegen de andere gasten die het willen weten dat ik uit Helan kom, we hebben het gemoedelijk gemaakt met broodjes en drinken, om de avond door te komen, rond 22 uur gaat de verlichting uit dan is het dus bed tijd, naast me aan de andere kant van de dunne platen liggen 2 moeders met 3 kinderen waarvan de 1 constant bleert, dus de eerste paar uur nog niet kunnen slapen, maar daarna lekker ingeslapen..

de volgende morgen rond 7 uur wakker en de gordijnen iets geopend om wat van de natuur te zien.daarna een broodje met kopje thee nuttigen, en veel naar buiten kijken, rond de middag wil ik wel even naar het restaurant toe, daar waren toevallig de helft van de conducteuren aan het eten en vergaderen wat ze graag in china doen, maar ik werd niet geholpen heb een paar foto's gemaakt en bedacht dat ik rond 6 uur nog maar eens terug ga. weer naar mijn bedje toe, en daar sudoku en naar buiten staren. rond 18 uur loop ik naar de restauratie wagen, en krijg een lucht kusje van een dame, wordt aangesproken of ik met haar wat wil drinken, geef aan dat ik eerst wat wil eten en daarna met haar wat ga drinken. dus op naar het restaurant, ik krijg de kaart wat in het chinees is met 2 plaatjes dus kies voor de eerste. wat ongeveer 4,50 euro kost

het ziet er lekker uit maar denk dat het door 3 personen gegeten kan worden en dat er dan nog genoeg is voor iedereen. heb dus de meer dan de helft laten staan. en naar de wagon gelopen, daar stond de dame en gaf me een bier, dat drink ik niet jongedame, dan komt toevallig de verkoper van frisdranken langs en koop me 2 flesjes icetea, heb gelukkig het woorden boekje bij me zodat we iets met elkaar kunnen spreken, ze is 36 en komt uit een stad in de buurt van Chengdu en ze is onderweg met een vriendin naar Shanghai, ze werkt in een restaurant want ze laat foto's zien op haar handy, ze wil met mij natuurlijk ook op de foto. en er wordt 2 keer een foto gemaakt, en wordt meteen maar op de chinese versie van facebook, QQ.cn geplaatst, dus miljoenen chinesen kunnen mij zien op QQ, we hebben er een gezellige avond van gemaakt en geven elkaar een luchtkus voor het slapen gaan. rond 4 uur moet ik naar de wc, maar de wc worden afgesloten als je een station inkomt dus ik sta rustig te wachten komt de conductrice naar me toe dat ik niet moet slapen, vertel dat ik rustig wacht tot we weer rijden en dat ik dan naar de wc toe moet, ze vertelde dat ze in Shanghai een uur pauze hadden en dan weer onderweg gingen naar Chengdu, en dat ze rond de middag pas kon gaan slapen. ik ben naar de wc geweest en naar mijn bedje toe, rond 6.30 uur wordt ik weer wakker en ga brood eten en thee drinken, en ga daarna mijn tanden poetsen kom ik het vrouwtje weer tegen en moet eventjes bij haar komen zitten, en zie oje, wat heeft ze toch allemaal bij zich. vrouwen en koffers en tassen. hahahah, rond kwart voor acht ben ik naar mijn plaats gegaan en heb mijn rugzak en fototas gepakt en wachten totdat de trein in Shanghai aankomt. daar aangekomen staan de twee vriendinnen al hun tassen en koffers te sorteren en ik pak ook een koffer, en haar vriendin maakt een opmerking en ze pakt mijn hand vast en we gaan hand in hand het stationhal uit lopen en lopen shanghai hand en hand in. daar nemen de dames afscheid die gaan met de taxi naar hun adres, en ik ga met de metro naar mijn adres, ik kom aan bij de metrostation, daar moet bij een automaat aangeven waar je heen moet, en ik zie dat 3 haltes van deze station een voetbalstadion is, voor Rene en mij weer artikelen inslaan. maar eerst maar eens naar mijn hostel ik ga met metro 3 weg en kom aan in de station waar ik zijn moet, daar de info uit mijn boekje en deze gevolgd en in een stad van 22 miljoen inwoners gewoon zonder vragen mijn hostel gevonden. me ingecheckt, en op naar het voetbalstadion, daar aangekomen het ligt 140 meter van het metrostation naar de stadion gelopen en daar kom ik meteen de winkel tegen met artikelen, en ik kijk rond zie ik de t-shirt van Drogba hangen speelde hij vorig jaar niet bij Chelsea, en had ook nog geen transfer talk gezien, dat hij naar shanghai shenhua ging. heb voor rene een sjaal gekocht en voor mij een pin, zat te denken om een t-shirt te kopen maar ze hadden mijn grote niet. want die waren afgeprijst. toen weer naar het hostel om de artikelen weg te brengen want de gehele dag met een tas mee te slepen dan kan het gebeuren dat je het ergens laat liggen en de metro prijzen vragen erom de tas terug te brengen, ik kom in het hostel heb mijn tas weg gebracht en wil naar de tv toren toe lopen wil nog even een metro map bij de receptie vragen staan er 3 duitsers in te checken, en beginnen een praatje met me, maar kan ze ook nog weinig vertellen over shanghai. ik ga naar de 1 na hoogste tv toren ter wereld, je kunt tegen betaling natuurlijk tot 360 meter komen wat ik ook ga doen, er aangekomen overleg ik het toch nog maar een keertje, want de prijs is 180 yuan en dat is 20 euro. maar heb de beslissing genomen om het toch maar te doen, want op die hoogte kom je toch niet zo snel meer.

eerst wordt je naar 260 meter gebracht waar je al een top uitzicht hebt, de foto's hebben jullie al gezien, toen naar 360 meter hoog je merkt niet dat je omhoog gaat en een paar seconden later sta je op 360 meter hoogte en wat is Shanghai groot overal zie je grote torens.zoals je op de skyline foto's ziet, op een gegeven moment ga ik weer 1 etage lager waar ik al geweest was, daar moet je een trap nemen om weer naar buiten te kunnen en daar heb je de buitenste gedeelte glas is maar ook een gedeelte van de vloer is glas dus er worden leuke foto's gemaakt door iedereen, daar staat een chinese vrouwtje die me vraagt of ik van haar een foto wil maken, dit natuurlijk gedaan, en daarna moet ik met haar op de foto, ze geeft de camera aan iemand en die maakt een foto van haar. ze vraagt of we samen zullen gaan zitten en naar de sky line te kijken. we zitten te genieten en ik maak foto naar foto van een van de mooiste skylines die ik heb gezien, we lopen met zijn tweeen naar boven, daar staat een westerse jongedame die met een chinese dame op de foto moet, een jongeman komt er aan en zegt tegen haar wordt je toch nog foto model in het Nederlands, waarop ik antwoorde ik hou dit er aan over, ze loopt gezellig met me mee. leuk gesprek gehad ze waren op een landbouw congres in Shanghai, maar vertelden dat NL toch wel erg groot is in de landbouw.

paar minuten later kom ik de 3 duitsers tegen die ik in het hostel tegen komen was, daar even kort mee gesproken. en toen weer met Li Yu verder gaan wandelen, daarna nog van 90 meter naar buiten gekeken en daar was gelukkig geen glasplaten voor, dus nog even genieten van de mooie uitzicht, en dan naar buiten gelopen, en heb Li Yu uitgenodigd voor een bakkie kofie of thee. en dan op naar de Bund, dit is een promenade bij een rivier waar s'avonds de lichten aangaan van alle hoge gebouwen.dit samen met Li Yu bekeken en ze geniet er gewoon van, op een gegeven moment pakt ze twee vingers van me en lopen zo door Shanghai, veel mensen kijken ons aan dat we zo lopen, maar dat boeit ons niet. we gaan met een ondergrondse gondel waar een licht show wordt gegeven. de entree ervan betaald Li Yu, daarna gaan we de andere kant van de bund bekijken waar wij geweest waren. en ik vraag of ze al gegeten had, dat had ze nog niet, dus we gaan samen op zoek naar een restaurant waar we gaan eten we bestellen 4 borden met diverse dingen, sla gekookt met speklapjes, een pot met vlees en groente, en noedels en nog een bord, samen heerlijk gegeten, ze laat me zien hoe je met stokjes moet eten ze lacht erom hoe ik eet maar ik krijg genoeg binnen, afgesproken dat we naar het eten haar met de taxi naar haar hotel brengen en dat ik vanuit daar een metro pak, ze vraagt of ik QQ heb, dat heb ik nog niet, maar het is helemaal in het chinees, dus kan me niet aanmelden zonder een chinees. haar afgezet en ik ben met de metro naar het hostel gegaan aangekomen kwamen de duitsers er net ook aangelopen, dus die vroegen hoe ik de avond heb gehad. en daarna richting mijn nestje, nog 2 dagen to go en dan weer op naar het kikkerlandje,

vrijdag morgen

naar Yu Yuan daar is nog 1 van de weinige oude gedeeltes van de oude stad bewaard gebleven, daar heb ik leuke .... kleding gekocht, er is daar ook een park bij maar wil geen 40 yuan entree betalen voor een park waar een leuk thee huisje is, dus loop door de kleine straatjes van Shanghai, tegen 17 uur in de hostel waar ik weer in gesprek kom met de duitsers, en mijn kamer genoot, die willen s'avonds naar de opener waar de hoogste bar ter wereld is. dit afgesproken we zouden apart er heen gaan want hun gingen met vrienden uit eten, en daarna zouden wij er bij komen. afgesproken met steffen, dat wij de stad in gaan en daar wat gaan eten. zo rond 20.30 uur verlaten we de hostel en gaan met de metro de stad in. daar lopen we wat rond totdat we een leuk resaurantje gevonden hebben, we hebben maar op de foto's en n het engels stond erbij wat het was. aangewezen. heerlijk gegeten en op naar de metro station richting de opener daar bellen we op naar de anderen ze zitten in het Hyat, maar wat blijkt er zijn 3 verschillende Hyat hotels in Shanghai, maar dat wisten wij dus niet, we zien een Hyat hotel, daar gaan we heen, blijkt dus de verkeerde te zijn, we worden naar het Grand Hyat verwezen. met de taxi er naar toe, we komen daar aan gaan we naar de 87e verdieping maar daar zijn ze dus ook niet, maar we besluiten hier maar wat te drinken, de prijzen zijn aardig westers, 6 euro voor een cola light en 8,50 euro voor een corona, we drinken deze op en gaan met de taxi terug naar het hostel.

Zaterdag laatste dag want zondag is de gehele dag reizen en 4 landen aan doen, van 22 miljoen inwoners naar 18.000, dat wordt wennen.

Zaterdag ga ik naar het Frans Concession toe, wat ook een leuke wijk moet zijn om rond te lopen dus ik ga met de metro naar de geplande station toe, stap er uit en loop de mensen massa achter aan, bij een stoplicht staan oudere mensen die met elkaar in het Nederlands praten dus maak een opmerking ze vertellen dat ze er sinds 5 jaar wonen en hij werkt voor de NRC, we lopen gesamenlijk een stuk, waar ze de winkel vinden waar ze moeten zijn en ik ga de andere kant op, het is een leuke wijk met veel westerse winkels zoals C&A, H&M, maar ik loop graag door de kleinere steegjes, en rond 13 uur vind ik een masage salon, waar ik mijn voeten laat verwennen voor 6 weken gedane diensten. rond 14 uur loop ik naar buiten toe, en vol goede moed ga ik verder met wandelen, ik kom bij een Park, en ga daar naar binnen toe, waar veel bruidsparen foto's laten maken maar ook op de weg er naar toe kom je veel paren tegen die net getrouwd zijn. ik loop een rondje en kom een westerse groep dames tegen waarvan 1 dame haar vrijgzellige leven afsluit met een gezellige dag met de vriendinnen en collega's net dat ik arriveer krijgt zij een doosje met spulletjes wat ze aan de man moet gaan brengen, en ze ziet de eerste slachtoffer en dat is natuurlijk ik, omdat ik de enigste europeaan ben, dus ze vraagt in het engels of ik iets van haar kopen wil, dit gedaan natuurlijk, en gevraagd waar ze vandaan komt en wanneer de heugelijke dag is, ze verteld dat ze uit Oostenrijk komt maar in Shanghai woont. en dat ze 10 augustus in Italie gaat trouwen, de vriendinnen geven aan dat ik mijn naam op haar schort moet zetten en dat de eerste man dat op de borsten moet doen dus dat doe ik dan maar de vriendinnen liggen in de deuk, ze vraagt hoe ik heet en ze zegt zo heet mijn ex ook, haar een gezellige dag gewenst, en ben verder door het park gelopen.

rond 18 uur in het hostel aangekomen, kom ik met de kamergenoot uit Zwitserland die vanavond uit stappen wil of ik zin heb om mee te gaan. we hebben een leuke disco gevonden 3 km van de hostel en gaan rond 22 uur er heen, we wilden er lopend heen maar de tom tom van de zwitser werkte niet erg goed. dus hebben we een taxi gepakt en die heeft ons afgezet, en we stappen naar binnen, gaan zitten en halen wat te drinken, en er komt een chinese dame naar ons toe en die sleept ons de dansvloer op. en komen in gesprek met andere buitenlanders, de zwitser begint met hun een bier spelletje en ik dans met verschilende chinese dames, rond 3 uur wordt het benauwd en gaan we met de taxi naar het hostel, bij het hostel aangekomen moet ik me nog inchecken voor de avond vlucht Moskou - Dusseldorf, toen kwam Ralf nog online om wat te vragen en rond half 4 ben ik mijn nest ingedoken, en toen ging Steffen mijn kamer genoot net opstaan om naar het vliegveld te gaan en richting Dusseldorf te vertrekken de zwitser was bij binnenkomst in gesprek met 2 fransen de net weg wilden, en hij is er meteen maar weer mee gegaan. toen ik om half 8 wakker werd kwam hij net binnen lopen, heb mij gedoucht tanden gepoetst en opgemaakt voor een lange dag want NL tijd is het nu half 2 en ik land rond 21.55 uur in Dusseldorf. ik check me uit en print me nog de avond vlucht uit, en ga richting het metro station, daar koop ik mijn kaartje tot de Manolev lijn, dat is een magneet baan die tot 431 km per uur gaat, de snelste ter wereld mee is, in de metro begint in eens een chinese dame naar me te zwaaien, en zegt van ken je ons nog van de Chinese grote muur daar was ik met mijn duitse man, samen naar haar man gelopen, en gezellig met elkaar gesproken dat de wereld toch wel erg klein is. hun een goede vlucht gewenst en ik ben met de Manolev richting het vliegveld gegaan. De Manolev is een belevenis, van 0 naar 400 in 2.20 minuten, heb genoten van de te snelle rit,

kom aan op het vliegveld heb mijn bagage ingecheckt en ben toen mijn laatste geld gaan uitgeven omdat ik s'morgens nog 100 yuan terug kreeg van de hostel. heb me wat te drinken gekocht onderweg, en voor me zelf nog een chinese tijger. paspoort controle en dan richting het vliegtuig, de vliegtuig bleek 1 uur vertraging te hebben dus i.p.v. 3 uur in moskou maar 2 uur, dus minder tijd om de Poolse reizigers te ontmoeten. we vertrekken en ik zit in het midden pad aan de buiten kant, en aan de raam kant zitten twee waloniers, maar eerst maar eens de slaap n halen van de afgelopen nacht, we zitten toch nog 9 uur in het vliegtuig richting Moskou. de dames van Aeroflot waren al in oranje stemming met hun kleding. ben later in gesprek gekomen met de de belgische mensen, ze waren 5 weken door china gereist, maar ze wouden nu de komende tijd geen chinese restaurant meer bezoeken hahahah, in Moskou aangekome lopen we naar de transfer hoek, en lopen door naar de paspoort controle, en ik loop nog geen 3 minuten op het vliegveld kom ik 1 van de poolse dames al tegen, we knuffelen elkaar even en komen in gesprek en ik loop met haar naar de gate toe waar 1 van de mannen op de tassen past, we hebben een leuk gesprek gehad, en ik ga door op zoek naar mijn vliegtuig kom ik het poolse stelletje tegen, daar nog gezellig mee gesproken. en dan kom ik de belgen tegen die vragen of ik even bij hun kom zitten, maar weet nog steeds niet waar ik moet zijn, dus heb tot 20 uur met hun gesproken en toen ben ik na gaan vragen waar de vlucht naar Dusseldorf welke gate ik moest zijn, dit bleek D te zijn ik was in gate G, toen kwam ik de poolse personen nog een keer tegen hun een goede reis te wensen, en op naar gate D, dit bleek 25 minuten lopen te zijn.daar aangekomen blijken ze nog niet in te checken, rond 20.45 uur begint het inchecken pas terwijl we om 20.40 uur zouden vliegen. rond 21 uur verlaten we de gate maar krijgen te horen dat we nog 20 minuten moeten wachten, rij voor me zit een NL man hij heeft een boek uitgebracht over de medische wereld, en deze was de afgelopen dagen in Moskou in de russiche taal uitgebracht, naast me 2 russen die voor auto handel naar Purmerend gingen, maar eerst in Duitsland nog een auto moesten afhalen, en naast me zat een duitse jongedame die 4 maanden in Shanghai had gewerkt. rond 22.55 uur kom ik de gate uitlopen en daar staan de gebroeders Graepler me op te wachten. we lopen naar de auto, en we gaan naar de achterhoek, krijg onderweg van moeders of ik al bijna thuis ben, sms haar terug dat we op de autobaan zijn en nog 30 minuten nodig hebben, we komen aan in Aalten en daar hangt een spandoek welkom thuis Wereld reiziger

wat ga ik missen

de Russische dames op hun hoge hakken,

de chinese dame in hun te korte korte broeken en rokken,

wat heb ik gemist,

de Nederlandse pot

en natuurlijk de Kaas

iedereen bedankt voor de leuke reacties, en voor de vele lezers, heb blogs gehad waarbij boven de 180 personen mijn blog heeft gelezen

ik zal nog een kleine blog plaatsen als mijn foto album klaar is, wie dat wil zien kan me dan emailen en we maken een afspraak.

Home Sweet Home

anita

sow en nu nagenieten van de mooie herrineringen xxx