Xian - Chengdu - Shanghai

vrijdagavond lekker op tijd in mijn nestje, want had de vorige nacht door vrouwelijke geluiden niet zo lekker geslapen, maar deze nacht ook weer hopeloos geslapen, zelfde dame die weer verwent werd door haar man? rond 3 uur in de nacht met Wanda gechat daarna weer proberen te slapen, maar rond 4 uur met Miriam gaan chatten en rond 5 uur gaan douchen, daarna ontbijt genuttigd in het hotel. daarna met de bus naar het station rond half 8 aangekomen in het station, eerst maar weer eens een security check alle tassen door de scan, en dan alles weer op de rug of rond mijn lichaam hangen, dan wordt het wat moeilijker, want alles staat in het chinees, alleen de treinnummer niet, maar weet niet waar ik heen moet, dus dat wordt na vragen, maar een vriendelijke medewerkster van de Chineze spoorwegen helpt me, ik wordt aangestaard door honderden mensen die net doen of ze nog nooit een europeaan hebben gezien. maar ik neem plaats tot de poorten open gaan en de tickets opnieuw gecontroleerd worden, kom in gesprek met een chineze jongeman die vraagt waar ik naar toe ga, panda's kieken in Chengdu. rond 7.50 uur gaat eindelijk de poorten open, en ik ga richting mijn wagon, eens kieken wat er op mij afkomt.

want ik ga overdag reizen op een goedkoop ticket. dus afwachten hoe dat gaat worden.

het wordt een belevenis van je welste want ik zit met 120 chinezen in een wagon, en er staan ook nog ongeveer 10 mensen die alleen een ticket hebben gekocht dus geen zitplaats hebben, ik heb een zit plaats aan de raam maar dat levert weinig extra plek op als je met 1 x 4 en aan de andere kant 1 x 6 personen zit dus met 9 chinezen in een rijtje, en dit is 12 x 10 plus de nodige chinezen die geen extra geld kwijt willen aan een zitplaats die hopen dat er een stoeltje vrij blijft.in het begin zit ik in de gangpad, dan komt iemand die die zitplaats heeft daarna gaat de persoon van stoel wisselen met iemand anders want die zit op mij stoel, in het begin lekker rustig achter over gelegen en beetje slaap ingehaald, daarna proberen de chinezen met mij ingesprek te komen, ik merk dat de dames de broek aan hebben bij binnenkomst van een vrouw met man en dochter, wauw wat is deze vrouw knap, en die heeft werkelijk de broek aan, hahah,

de treinreis lijkt eeuwen te duren, want we stoppen regelmatig om dat van de andere kant diverse treinen er aan komen, ik had deze treinreis overdag willen doen om een beetje van china te zien nou ik krijg wat te zien tunnels, tunnels, tunnels, en als dat er niet is bomen die de zicht weg halen, maar het begint steeds beter te worden, 2e reden is wil proberen om het Nederlandse elftal te zien voetballen, rond 4 uur komen er veel nieuwe gasten en er gaan veel weg, dus er wordt weer veel naar mij gekeken, maar gelukkig iemand spreekt een paar woorden Engels, dus die heeft mij gevraagd waar ik vandaan kom, blijkt het Helan(NL) in het chinees te heten,en daarna waren de mensen tevreden gesteld, moest natuurlijk weer met de nodige personen op de foto waarbij de peace teken natuurlijk de bovenhand voerde, daarna in gesprek gekomen met een dame die russisch sprak, dus daar mee iets kunnen spreken, en daar kreeg ik de nodige vragen afgevuurd, deze zo goed mogelijk beantwoord, rond 21 uur in Chengdu aangekomen, maar had alleen de hostel naam omdat het internet niet naar behoren werkte in Xian, maar de taxi chauffeur heeft even nagevraagd en heeft me netjes bij het hostel afgezet. daar ingecheckt en navraag gedaan over de wedstrijd NL - Denemarken die kon in het hostel bekeken worden.daarna naar de kamer me douchen, en wat te eten scoren, wat wel eens verkeerd kan vallen omdat alleen tentjes open hebben tot laat, en goede restaurants dan al dicht zijn. rond 22 uur maar heb wat gegeten en hoop dat het goed valt, rond 24 uur met een Deen de wedstrijd bekeken, had beter naar bed kunnen gaan. wat een slappe pot voetbal. maar de Deen gefeliciteerd en rond 2 uur naar bed toe, dus bijna 24 uur wakker geweest,

zondag eerst maar eens de stad verkend, en naar people park gegaan, daar is op zondag veel te beleven, in iedere stad heb je zulke parken, maar was nog niet op een zondag naar zo een park geweest, er was een koor die in het chinees aan het zingen was, verschillende soorten van sport wat ze doen, maar ook een potje kaarten, dansen, voor de kinderen was er kleien, en een soort pretparkje met diverse dingen, er kon ook bootje gevaren worden, en er was een thee tuin met heel veel chinezen die zitten te eten en daarbij een kopje thee nuttigen, ik heb een fris kopje bloesemthee genomen, voor 10 yuan, ongever 1,20 euro, krijg je een thermoskan vol met water en je kunt net zovaak navullen als je wilt, heb daar heerlijk van genoten,

toen naar de KFC gegaan om even een gewone westerse lunch te nuttigen, hier zaten veel moeders met hun kinderen, en ik was natuurlijk de persoon waar de kinderen na zaten te kijken, op een gegeven moment zegt een vrouwtje kom mee, ik breng je naar een leuke plaats toe wat je gezien moet hebben, dus loop met haar mee en haar zoontje van 4. ze heeft me afgezet bij kleine en grote laantje waar diverse kleine straatjes eindigen in een grote straat, was leuk om te zien hoe ze iets wat vroeger zo was in het nieuw gestoken hebben. daarna richting het station om treinkaartje te kopen voor de laatste treinreis naar Shanghai. dit verloopt redelijk vlug want weet wat ik wil heb op papier geschreven data, tijd en waar ik heen wil en zie een loket waar niemand sta, en laat het papiertje zien, ik wordt naar loket 8 verwezen, na loket 8 gegaan, daar was ik snel aan de beurt, alleen de treinreis van 23.59 was de komende 2 dagen volgeboekt kon nog wel een zitplaats boeken maar dat voor de komende 29 uur nee dankje, dan maar een andere treinrit, ik heb een kaartje voor dinsdagavond rond 18.30 uur en dan 37 uur in de trein zitten met 2 overnachtingen. hier mee accoord gegaan, wat betekend dat ik NL - Duitsland ga missen. maar gezien de uitslag geluk gehad dat ik heerlijk lag te slapen. daarna richting het hostel mijn buikje begon te borrelen. even met moeders gebeld, even daarna spreekt me een pool in het Nederlands aan hij had1 jaar in Weesp gewoond en gewerkt. hadd me Nederlands horen spreken. hij vroeg of ik mee ging de volgende dag naar het panda reservaat. hierop vertelde ik dat ik wel meeging.

s'avonds naar het Tibetaanse gedeelte van de stad, maar werd ergens anders afgezet, maar dat was ook wel leuk, blijkt achteraf dat de tibetaanse wijk er vlak achter ligt, daar lekker gegeten, maar als er in chengdu pittig bij staat dan is het ook pittig, de sichuan keuken is de pittigste keuken van china, dit heb ik ter plaatse gemerkt. daarna rond 22 uur richting het hostel, werd ik door de taxi chauffeur gewoon ergens aan de verkeerde kant van de rivier afgezet. dus maar een stukje door de park gelopen. en op tijd naar mijn nestje toe want morgenvroeg rond 07.15 uur naar de panda reservaat, nog gezellig op de kamer met een duitse jongedame gesproken die haar paspoort niet vinden kon, en ze had ook al problemen met haar darmen.

blijkt haar paspoort bij de receptie al de tijd gelegen te hebben.

rond half 7 opgestaan en rond 07.15 uur met 7 personen naar de panda reservaat gegaan, 4 polen, 2 engelse dames en me myself and I. rond 8 uur aangekomen en naar de panda's gelopen, daar tref ik een NL echtpaar en een groepje van 3 NL. maar met de poolse groepje onderweg geweest. wat zijn panda's lui, ze draaien zich iets om 2 bamboe stokken te paakken en dan 1 voor 1 op te peuzelen, diverse panda's gezien, wat heel leuk wasde moeder panda' s met haar jongeren, die waren flink aan het stoeien, daarna richting de rode panda's gegaan, die konden gewoon tussen het publiek in lopen, dus mooie foto's van gemaakt. we liepen daar en er werd net bamboe stokken neer gelegd, voor de rode panda's en toen liep een rode panda er naar toe, maar het was niet zijn plekje dus de rode panda die er zijn terratorium had die begon in eens als Kung Fu Panda te keer en het werd een gevecht, waarbij ik leuke foto's van heb kunnen maken, paar staan er al op de webblog. daarna nog een wandeling gemaakt en rond 11 uur gingen we weer naar het hostel toe, de polen gingen die avond naar Shanghai met de vliegtuig, en wouden nog boodschappen doen, en vroegen of ik mee ging, en daarna wouden ze wat gaan eten. met hun mee gegaan, het was 1 stel, en van beide de vriend en vriendin die mee ging, die elkaar voor de tijd niet kenden, we hebben met zijn vijven allemaal iets uitgezocht, en we delen alles met elkaar dus ook de prijs, maar zo kun je verschillende dingen uitproberen. wat geen gek idee is. het leuke van de Polen is ze gaan zondag ook via Moskou naar Warschau toe, en hebben net zolang als mij wachttijd, alleen ze vliegen via Beijing. of we komen elkaar in shanghai of in moskou tegen, kan lachen worden als we in 1 van de miljoenen steden elkaar nog een keertje tegen komen, na het eten gaan we naar de grote carefour waar ze inkopen doen, ik heb het snel gezien en ga naar het hostel kom daar in gesprek met een Oostenrijker die al zijn gehele leven in Duitsland woont, hij wil s'avonds hotpot eten, dat is zoiets als fondueen, waarbij alles in een wok wordt gegooid, maar je besteld per persoon 3 dingen en je kunt dan met zijn allen er van eten, heb gezegd dat het dan wel na 19.30 uur gedaan moet worden, hij wou nog met een kamer genoot bespreken of die ook mee wou, hoe meer mensen hoe groter de keuze was. daarna nog even richting de stad gegaan, beetje rondgelopen, en richting het hostel, om rond 19 uur richting de hotpot restaurant te gaan, leuke avond, met daarna in het park nog gezellig na zitten kletsen.

dinsdagmorgen vroeg opgestaan om nog wat van de dag te hebben, mijn spulletjes gepakt om naar het station te brengen, vergeet ik mijn bril, kon dus s' middags nog een keer naar het hostel gaan om de bril op te halen, ben naar een massage salon gegaan en heb me daar heerlijk laten masseren, rond 17 uur richting het station en daar nog wat te eten ingekocht in een klein supermarkt en de laatste treinreis van 37 uur, en dan zit er 13.000 km treinreis erop,

@ rene, heb voor je een sjaal van Shanghai voetbalclub

Bert

Waarschijnlijk heeft de NS voorlopig geen beste klant meer aan je. Troost voor volgende week is dat Leuven en zelfs het Noorden op loopafstand liggen.

anita

hey kanjer,wat mooi dat je in het echt pandas hebt gezien,was weer een leuk verhaal,fijne vakantie nog xxx

René Seitzinger

Hé Henry, fijn om te horen dat je het zo naar je zin hebt en leuke mensen ontmoet. Kan me voorstellen dat je in NL effe geen trein meer hoeft te zien. Top dat je weer een sjaal hebt geregeld. Dat is weer een unieke erbij voor mijn collectie. Groeten!

linda

panda's wat leuk

Evelien

Hey Henry!

Het is iedere keer weer leuk om je verhalen te lezen. Wel raar, of niet, dat je zo bekeken wordt in de trein. Nu snap ik ook waarom de chinezen zich zo raar gedragen als ze ergens op reis zijn. Hun knipsen als een gek en rennen van het ene plekje naar het andere om zoveel mogelijk in een korte tijd te zien. Die rode panda's von ik wel heel lief. Heel veel plezier nog.

chantal

Mooi verhaal weer!! Knap hoor hoe gemakkelijk jij met iedereen contact maakt, en wederom mooie foto's!!