dosvidanja Rusland hallo Mongolie
s’morgens rond 10 uur wakker, opgestaan, kopje thee gedronken, en op naar het station, daar een ticket voor de volgende morgen kopen naar Ulan Ude, daar aangekomen op het station eerst maar eens uitvinden waar ik mijn kaartje kan kopen, ben bij 3 verschillende kassa’s geweest. Bij de derde was het raak, ik heb Ulan Ude, Zaftara Oetram gezegd en ze kwam met 2 trein tijden aanzetten, heb de eerste van 04.23 uur Moskou tijd dit is 09.23 uur plaatselijke tijd, dus kan nog lekker overnachten,
toen richting stad gegaan en daar nog even de stad bekeken en heerlijk genoten van een Milkshake en een russish gebakje, rond 19 uur naar het hostel gegaan en een rustige avond gemaakt,
Woensdag ochtend om 7 uur opgestaan, gedoucht rugzak gepakt en richiting het station, dan kan ik daar rustig ontbijten, rond 9 uur naar het station gelopen, en naar het perron gelopen, ik had me een platznykartne gekocht wat betekend dat ik 3e klas reis, dit voor een stuk van 800 km, rond de 20 euro betaald, dit wordt een droom rit, bijna 6 uur langs de Baikal reizen dus mooie foto’s schieten van het grootste meer ter wereld, met een indrukwekkende helderheid en mooie uitzichten op bergen, rond 17 uur kwam de trein weer op tijd aan, toen een taxi genomen naar het hostel. Ingecheckt, en een bad genomen. Er waren een Italiaan en een Fin, Toen een restaurant gezocht deze gevonden tegenover het grootste standbeeld van een hoofd in Rusland van Lenin, daar wat gegeten en toen richting het hostel, daar even wat info gezocht over mijn plannen in China,
Donderdag was de planning om naar het Datsan Klooster tegaan, maar heb een rustige dag gemaakt, s’middags zelfs heerlijk paar uur slaap ingehaald, en rond 16 uur richting het dorp, zelfs heerlijk paar uur slaap ingehaald, en rond 16 uur naar de Lenin hoofd gelopen wat ongeveer 200 meter lopen is vanaf het hostel, toen richting een restaurant gelopen en wat gegeten, daarna richting een theater en om 17 uur komt er muziek uit de boxen en de fontein begint op de klanken van de muziek mee te deinen, filmpje volgt, toen zag ik dat er mensen de theater in gingen, dus ik ben er ook in gelopen en gevraagd wat er vanavond te doen valt, er is een Opera wordt me verteld, vraag wat de prijs is, 250 roebel ongeveer 6,25 euro, dus maar een kaartje gekocht en ik zie wel wat er gespeeld wordt, toch nog een beetje Russische Cultuur snuiven, om 18 uur gaat de deuren open ik ik neem plaats, het blijkt franse cultuur te zijn er wordt Moullin Rouge gespeelt in 2 delen. Rond 9 uur loop ik weer naar buiten, was lachen, al versta je het niet, het was een mooie voorstelling, toen richting een snel imbiss om wat te snacken, eerste keer patat gegeten maar bij Stegers is het toch lekkerder. Hier was de patat heel slapjes, toen richting het hotel waren er een Amerikaan en Nederlander net binnen gekomen, avond heerlijk Nederlands gesproken met Gijs uit Den Haag, hij ging de volgende dag alweer door naar Mongolie en de Amerikaan ook, rond 23 uur gingen we slapen, omdat ik de volgende dag naar Datsan ging dat is een Bjoeratisch Klooster waar een lama woont die 70 jaar geleden overleden is, en voor 30 jaar geleden opgegraven is en in de lotus houding zit, de vinger nagels groeien, en hij transpireert, maar zijn vel is nog in prima staat, helaas was de Lama deze week in Sint Petersburg dus kon hem niet zien, maar heb 3 uur gewacht op een Tolk, omdat ik het wel interessant vond hoe de levens wijze en hoe de kloosters en wat de betekenis van de klooster is,
De rondleiding duurde 2 uur, toen nog een leuks schaakbord gekocht, en wat magneten voor op de koelkast,toen met de bus naar Ulan Ude, daar aangekomen stond het vol met militairen en politie beambtes, die gehuldigd werden, ik kom in het hostel hoor ik dat er Night of the Museum is in Ulan Ude, dus ga wat eten en rond 19 uur vertrek ik richting de musea, het bjoeratisch museum en de historie of Ulan Ude geweest, er was wat te doen voor de kids, en live muziek, en veel verkoop standjes met eigengemaakte spulletjes, daarna richting een Irish Pub gegaan, die had ik op de heen weg naar de bus gezien, daar heb ik 2 drankjes gedronken, en geflirt met de bedrijfsleidster, maar helaas ze sprak geen Engels of Duits, toen richting hostel en rond 23 uur gaan slapen, omdat ik vandaag met de bus naar Ulaan Baator Mongolie vertrek, rond 6 uur opgestaan, en me gedoucht en rugzak ingepakt
Pluspunten van Siberie,
Mooie vrouwen op hoge hakken, eten goedkoop,bus en tram kosten 25 euro cent per rit, mooie ongerepte natuur,
Dosvidanja Rusland Hallo Mongolie,
naar Subway om een ontbijtje te scoren, en daarna richting de Theater waar de bus staat, er aangekomen staan er al meerdere mensen waaronder 2 mannen die me in het engels aanspreken, ze komen uit Essen en Oberhausen en kennen Aalten, dus gezellig daar mee staan te praten, ze waren s’nachts aangekomen zijn toen lopend van het station naar de lenin statuur gelopen, en hebben toen een paar uur in de subway gezeten, ze gaan een 5 daagse motortour door Mongolie maken, toen kwam de bus, en we waren rond 11.15 uur bij de douane, 1 uur en 15 minuten waren we door de Russische en toen op naar de Mongoolse, wij moesten als 1 van de laatsten, we werden aangesproken wat we kwamen doen, wij zijn toerist, en toen mochten we aansluiten, achter ons liepen nog 2 vrouwen en 3 kinderen, maar die hebben we niet meer gezien, ze mochten het land niet in, toen wou de bus niet aanspringen, dus werd de bus gerapareerd, dit duurde 20 minuten, toen konden we weg rijden, toen kwamen we bij een poort waar 4 dames en 1 heer instapten om geld te wisselen, en telefoonkaarten verkochten. Daarna zijn we naar restaurant gegaan. Wij hebben ons een blikje fris en 1 van de duitsers heeft een blikje bier gekocht. We merken meteen dat we niet meer in Siberie zijn want we zien geen berken meer, meer nu veel denne bomen, en heuvels , en veel vee wat over de straten lopen, Geiten, schapen, koeien, en ook zien we paarden en kamelen lopen, onderweg krijgen we ook nog een zandstorm over ons heen. Heb een foto gemaakt van 2 masten jullie mogen onderzoeken of de leiding door loopt naar de andere. De bus rit duurt ongeveer 12 uur maar omdat we 2 keer stil hebben gestaan denk ik dat we iets later aan komen we zijn 1 uur te laat aangekomen, de duitsers hebben hun hostel gebeld en ze werden opgehaald, ik ben met hun mee gereden naar hun hostel, en mijn hostel was 500 meter verwijderd van hun hostel, in het hostel aangekomen krijg ik eerst een kop thee en een rondleiding door het hostel, daarna gesproken met diverse mensen, uit Australie, Singapore, Japan,Usa, daarna richting een Mongools/Koreaans restaurant, heb een lams gerecht uitgezocht met 5 verschillende groentes, nu is het 22.24 uur Mongoolse tijd,
Trusten
S’morgens rond 8 uur opgestaan en een ontbijt genomen, en toen een taxi naar het station, om de treinticket te boeken Ulaan Baator – Beijing, de taxi rit verliep voorspoeidig, het was maar 2 km en ik heb er voor betaald 1900 Tukriet. Dat is rond de 1,20 euro, toen een treinkaartje gekocht, waar ik 131.050 Mongoolse Turkriet voor betaald heb, dat is 75 euro, dus mijn trein en bus reis van Moskou naar Beijing heeft in totaal 275 euro gekocht, dit in vergelijking met Nederlandse web sites die ze aanbieden vanaf 540 euro, en het kan nog een stuk goedkoper, je kunt met de trein naar de grens van Mongolie, en dan betaal je 6 euro en in China neem je de bus naar Beijing voor rond de 34 euro, maar ik wil deze treinrit mee maken waar de wagons omhoog worden getild, om dat ze in China de spoorbreedte anders hebben.
Even een wandeling gemaakt en toen naar het hostel gegaan, daar aangekomen waren een stel een rondreis van 24 dagen aan het plannen, en er stond een jongedame uit Australia, de Hosteleigenaar vroeg aan mij wat mijn plannen waren, of ik interesse had om mee te gaan naar de Gobi dessert, toen samen met Shelley en de hostel eigenaar naar de kelder gelopen, en daar de rondreis besproken, en de prijs besproken, maandag ochtend vertrek we gaan met zijn tweeen, en dinsdag komt er een dame erbij, hiermee accoord gegaan, Shelley en Ik zijn op zoek gegaan naar een bank, en ik naar een wisselkantoor waar we geld gingen wisselen, toen weer naar het hostel om te betalen, en ik heb er een rustige middag van gemaakt, samen met een Phillipijnse dame wat gaan eten, en daarna richting het hostel kwam ik in gesprek met een dame uit Zuid Afrika, die in Engeland woont, samen zijn we naar het Boedha beeld van 18 meter hoog geweest, en daarna zijn we nog een trap op gegaan want daar stonden meerdere beelden van diverse staatshoofden, en een mooie diagram van diverse andere dingen, daarna met de bus naar het hostel gegaan, en richting mijn bedje gegaan, want de aankomende 9 dagen zullen we in een tent, gertent of nomaden familie slapen, en de eerste 3 a 4 dagen zullen we toiletteren langs de weg, in het zand, in de woestijn, want we hebben een alternatieve vakantie geboekt,
Maandag ochtend 7 uur opgestaan, mijn tas ingepakt, en een ontbijtje genomen, rond half 8 kwam Shelley er aan, ze sliep in een andere Hostel, en heeft ook mee ontbeten, rond 8.15 uur hebben we afscheid genomen van de groep die ook een rondreis gaat maken, we gaan ervandoor de chauffeur heet Amra en de reis begeleidster heet Ujena, we beginnen met een welkom door ons allen voor te stellen, we gaan de eerste dag bij een Nomaden familie overnachten en daar kunnen we paard rijden, we gaan eerst nog wat spulletjes inslaan, zoals wc papier, daarna gaan we de stad uit, en gaan we het platteland op, rond 12 uur nemen we een pauze in een restaurant die verlaten lijkt te zijn, maar ik had wel een bus gezien, de restaurant zat goed voel, en we hebben met zijn vieren een lunch genomen, Shelley en Ujena zijn beide 27 jaar, en beide hebben ze voor kleuterjuf geleerd, de buschauffeur is een leuke man die graag grappen maakt, het klikt goed, en we rijden daarna verder naar de familie, op een gegeven moment begint het te sneeuwen, we zijn rond 16 uur aangekomen bij de Nomaden familie, en we krijgen een kop thee aangeboden en de gastvrouw vraagt of we een eigen gemaakte yoghurt willen proeven, dit natuurlijk uitgeprobeerd, rond 18 uur gaan we paardrijden, nou wat heet paardrijden, we gaan de heuvels in met veel stenen, en we gaan de schapen richting de nomaden kamp brengen het was koud en het sneeuwde, we hebben niet zelfstandig gereden de man heeft ons beide paarden aangelijnd meegenomen omdat het half wilde paarden zijn, dus nogal heftig om op te rijden, rond 19 uur zijn we weer terug en hebben een spelletje Bones gedaan, en rond 9 uur geven de Nomaden aan dat ze willen slapen en we hebben ons omgekleed, en hebben de slaapzakken gepakt, en zijn gaan slapen. Tussen door zijn we nog een keer naar buiten gegaan om onze behoefte te doen, en toen zagen we dat er een kleine pak sneeuw lag, deze nomaden hebben geleerd voor Dierenarts, maar hebben besloten om een nomaden kamp samen met zijn broer te beginnen, en ze hebben Koeien, Paarden, schapen en geiten,
Dinsdag morgen afscheid genomen van de Nomaden, en richting een andere nomaden kamp gegaan om Livia uit Zwitserland op te halen ze was met 2 andere meiden uit Zwitserland al een rondreis gemaakt maar ze wou naar de Gobi woestijn, dus ze gaat lekker met ons mee, de andere 2 dames gaan vandaag naar Ulaan Baator, en gaan over 2 dagen met de trein naar China, we zijn eerst naar een Boedistisch tempel geweest waar we een rondleiding hebben gehad, van onze reisbegeleidster, daarna zijn we naar de dorpsmarkt gegaan en hebben boodschappen gedaan, daarna zijn we naar een hostel gegaan waar we wat hebben gegeten. Daarna zijn we langs heuvels gereden en hebben een slaapplek voor de nacht gezocht het is een heel andere wereld, je hebt veel heuvels met gras, en daarna krijg je heuvels met veel stenen, we hebben een plek gevonden waar we konden overnachten en hebben 2 tenten opgezet, een voor de dames en 1 voor mij, vlak bij een paar grazende koeien, de chauffeur slaapt in de bus, we hebben een gezellige spel kaarten gespeeld, het is een Mongools spel, rond 21.30 uur zijn we richting de tent gegaan, het werd wel heel fris, maar we waren goed voorbereid, rond 8 uur opgestaan de tent afgebroken, en ontbeten,
Woensdag morgen
We gaan een lange dag tegemoet door verschillende onderdelen van het Gobi woestijn, we beginnen met een gras en het gaat in de loop van de dag steeds maar veranderen, we hebben een paar stops gemaakt om foto’s te maken en een lunch te nuttigen, rond 17.30 uur komen we aan in de Gobi Dessert we slapen vannacht in een gertent, maar eerst gaan we een wandeling maken met zijn drieen, en rond 19 uur staat ons warm eten op ons te wachten, vandaag rustig aan gedaan want mijn maag knorde gigantisch. We zitten gezellig met zijn drieen te kletsen, in het engels, de chauffeur en de gids, zitten bij de familie een bakkie te doen, morgen gaan we naar de Singing Dunes, maar wauw wat een omgeving, en je rijdt kilometers ver, en er steken plotseling schapen, geiten, paarden of kamelen over de weg de wegen zijn van zeer slechte kwaliteit, we rijden honderden kilometers door de woestijn, waar soms niets groeit, maar daarna weer planten die bloeien, en af en toe een nomaden kamp waar we langs komen, de uitzicht is perfect we genieten van de landschap,
Vanavond komen we echt aan in de singing dunes, dit zijn duinen, en als je er bovenop bent lijkt het of het zingt, maar eerst gaan we een wandeling maken in de kleinere duinen, na terug komst komen we een Spaanse en Engelse tegen die ik ook al gezien had in de hostel in Ulaan Baator, gezellige avond gemaakt we hebben buiten lekker staan kletsen en naar de ondergaande zon te bekijken, wauw wat mooi in een woestijn, toen zijn we gaan kaarten, en ze gaan rond 23 uur ons verlaten en we gaan tanden poetsen, en Shelley komt terug van de wc, en ze zegt wat een amazing sterrenhemel, wij gaan naar buiten waar Livia en ik alleen maar waaaaaaaaaaaauwwwwwwwww kunnen zeggen, de gehele heelal wat we kunnen zien vol met sterren, we hebben er wel 20 minuten na gekeken, we hebben 3 vallende sterren gezien, en waarschijnlijk ook een planeet of misschien wel ISS, toen zijn Livia en ik nog verder gaan kaarten en Shelley is gaan slapen, we hebben rond middernacht toen onze kaarsen uitgingen ook gaan slapen, want we wilden rond 5.15 uur opstaan om de zon op zien komen,
Rond 05.15 uur opgestaan, en we zijn op een stoeltje gaan zitten en hebben naar de zonsopgang zitten kijken mooie foto’s van gemaakt, en toen weer richting bed, en rond 9.uur opgestaan, en rond half 10 afscheid genomen van Ben en de spaanse, toen ontbeten en een rit met een kameel gemaakt van bijna 3 uur, en 40 minuten rond een duin gewandeld, we komen terug van de tocht, zijn er net 2 Italiaanse dames aangekomen, even mee staan kletsen, en toen kregen we weer eten, ondertussen lekker op de bed rondgehangen, en een leuk gesprek gehad. Toen op naar de duinen het is een hele hoge duin, ik ben tot op een kleine hoogte mee gelopen maar het was te moeilijk voor me, maar Shelley heeft foto’s gemaakt die krijg ik van haar als we in de hostel komen, ze hebben me gevraagd of ik zin heb om nog een toer te maken, maar dan zelfs georganiseerd naar een meer in het noorden van Mongolie, helaas moet ik passen heb de treinticket naar Beijing al geboekt. Vanmiddag met zijn allen gekaart en de Italiaanse dames hebben paar potjes mee gedaan, de dames zijn nu een eindje aan het wandelen, want ze zagen wilde paarden rond lopen. Ik heb een paar to do points van mijn lijstje af kunnen strepen.
· Overnachten in een woestijn
· Ondergaande zon in een woestijn
· Opgaande zon in een woestijn
· De mooiste heldere sterren hemel wat ik ooit gezien heb
Maar heb nog genoeg to do points, de volgende is in de buurt van Beijing, maar er zullen nog genoeg dingen te zien zijn wat ik nog niet gezien heb.
Vanmorgen vroeg rond 7.45 uur opgestaan, rond 8 uur gegeten, rond half 9 vertrekken de italiaanse dames, die kenden elkaar pas een maand,een gezamenlijke vriendin had gehoord dat ze beiden naar Mongolie toe wouden, en toen heeft ze het aan de ene vriendin verteld, en die heeft een email gestuurd, naar de andere, en de andere komt op haar werk en wil de vakantie eigenlijk af gaan zeggen maar leest haar email en belt meteen op. Binnen 1 week alles geregeld en maand later samen op vakantie. Wij zijn de enigen die de route andersom doen, dit komt omdat wij Livia onderweg opgepikt hebben. Zo komen we gelukkig verschillende mensen tegen. Wij gaan naar de Ice bergen, net voordat we daar arriveren gaan we aan de andere kant van de ijs berg eten, daarna een woeste weg waar je alleen met een 4x4 aandrijving komt heftige weg, maar we zijn er gearriveerd, het was er druk met Mongoolse mensen die een of ander festival hebben, wij zijn meteen doorgelopen naar de ijs berg, dat er ijs in een woestijn is kun je niet geloven, maar we hebben het met eigen gezicht gezien. Foto’s volgen, daarna weer rustig richting de bus gelopen en er kwamen nog steeds meer mensen naar het ijs kijken, ook italiaanse sprekende mensen, maar vooral lokale mensen, we zijn daarna een mooie omgeving gaan zoeken waar we onze tent voor vannacht opslaan.
Het is echt weer een mooie omgeving waar we vannacht overnachten, de 2 jonge dames gaan nog een bergje beklimmen, en ik doe het rustig aan heb mooie foto’s gemaakt van de omgeving. Rond 19 uur gaan we gezellig met elkaar eten, en drinken nog een kopje thee, Amra en ik hebben tot 21.15 uur gekaart en daarna ben ik de tent ingedoken, Amra doet nog even de bus inpakken en gaat in de bus overnachten. Ik lig nu in mijn tent, mijn verslag te doen en wetende dat ik morgen eindelijk morgenvroeg me kan douchen vanaf afgelopen zondag me niet gedoucht, eindelijk weer eens water uit een kraan zien. Maar het is een van de mooiste belevenissen wat ik beleef met LIvia en Shelley, de bus chauffeur geef ik een groot compliment dat hij de weg zo goed weet in de Gobi woestijn, weet alle mooie plekken. Dit alles zond gps, kaart of tom tom, er staan zelfs geen borden hoe je moet rijden. De gids verteld ons veel over Mongolie, Mongolie bestaat uit 21 provincies, met ieders 18 kleine dorpen. Af en toe komen we een dorp tegen waar we water uit de put halen voor te koken en voor de afwas te doen en thee of koffie gezet kan worden. We komen af en toen nomaden op een brommer tegen, en af en toe een paar auto’s of vrachtwagens, maar het is erg verlaten. We genieten van de omgeving wat steeds maar veranderd.
Trusten.
Nou het was me een nachtje in de tent, het waaide zo hard dat ik op een gegeven moment aan de andere kan van de tent lag, maar rond 8 uur opgestaan, en gaan ontbijten, en op naar de volgende bestemming, vandaag gaan we een heel stuk rijden, om naar de white cliff te gaan, Livia krijgt een berichtje van vrienden dat ze ook in Mongolie onderweg zijn, we maken nog grappen dat we ze misschien wel tegen komen, het is winderig onderweg, dus we lunchen in de bus, rond 16 uur belanden wij bij de White Cliff, jee wat is dit weer een mooi wereld wonder, shelley en ik blijven boven, Una en Livia, gaan naar beneden toe, en wie komt ze daar tegen haar vrienden, ze blijven toevallig op het zelfde gerkamp slapen, dus gezellie, samen met 2 fransen en 1 columbiaan, het is weer een mooie omgeving, we zijn met zijn allen naar de gerkampje gegaan, waar 9 jonge kamelen staan, die op hun moeder staan te wachten, gezellig met elkaar staan praten, daarna de gertent in en daar samen wat gedronken, de anderen hadden bier en wodka bij zich, wij hebben ons netjes aan de thee gehouden, behalve livia heeft een glaasje mee gedronken. Daarna zijn we even naar onze ger gegaan om te eten en na het eten weer afgesproken gezellige avond er van te maken met zijn allen, we zijn tot 22.30 uur bij elkaar blijven zitten, toen naar onze ger gegaan, daar zaten de gidsen en de chauffeurs en de nomaden familie eten te koken, toen maar zitten toekijken want het is te druk om je spullen al klaar te leggen voor de nacht, na het eten ging ze weer koken, kamelen melk van een paar dagen oud, en de frisse van vandaag met meel en suiker en zout warm maken we mochten dat ook proeven, het was wel apart, maar lekker, toen rond 23.40 uur gingen ze eindelijk allemaal weg en we konden eindelijk gaan slapen, de nacht verliep rustig, heb redelijk geslapen, na een slechte nacht.
Maandag ochtend geontbeten en afscheid genomen van de anderen en we zijn gelijktijdig vertrokken naar een andere richting vanmiddag gaan we eten bij de chauffeur die in de woestijn woont, en daarna vertrekken we naar de nomaden familie waar we gaan slapen, maar eerst bij Amra zijn huis geweest en we hebben vis met rijst en wortels in knoflook, was lekker Amra woont met zijn vrouw in een eenvoudig huisje in een dorpje, we zijn er een paar uur geweest en toen weer verder gegaan naar de nomaden kamp rond 17 uur arriveren we bij de kamp, en op hetzelfde moment komt er van de andere kant ook een 4x4 aangereden met 2 personen, hij Fransoos maar in Duitsland opgegroeid en zij uit Spanje maar wonende in Duitsland,we hebben een mooie wandeling gemaakt door de vele stenen die daar liggen, en rond 19 uur zijn we een kop thee gaan drinken, en rond half 8 gaan we eten. Daarna de zonsondergang gaan bekijken, en daarna maar weer richting de ger want het wordt weer fris. Rond 22.40 uur gaan slapen, want de volgende dag gaan we nog naar een plek toe waar een klooster was waar veel van de personen die daar woonden vermoord zijn, ik heb het helaas niet gezien, heb sinds maandag avond last van mijn linker been, er zijn foto’s gemaakt door LIvia,
En toen de terug reis we hoopten op betere wegen richting de stad maar dat ging helaas niet op, echt een 4x4 wegen, de laatste 20 km is het verhard, maar daar is ook alles mee gezegd una heeft s’morgens nog een maaltijd voor de middag gemaakt en we zijn richting de stad vertrokken. Rond 12 uur krijgen we nog een echte Mongoolse maaltijd wat ze veel eten tijdens juli, dan is er een festival waar geworsteld wordt en paardesport. Rond 16 uur krijgen we een lekke band dus Amra heeft het verwisseld en toen nog even naar de busstation waar Livia en Shelley een ticket willen kopen maar het blijkt dat de bus vol zit. We worden naar het hostel gebracht waar we rond 17.25 uur arriveren. Samen even chips en wat te drinken ingekocht en de reis met zijn drieen afgesloten. Daarna ben ik even de stad ingeweest om wat te eten, en daarna moeders even gebeld hoe het in de achterhoek is.
Ik kom weer terug in het hostel en er zijn net twee Nederlanders en een fransman terug van een rondreis, de Nederlanders gaan de zelfde dag naar Beijing toe, we proberen om samen af te spreken naar de chinese muur te gaan. Rond 23 uur ga ik richting mijn bedje en dit verhaal af te schrijven.
Wow, geweldig verhaal! Hoop dat je nog heel veel plezier hebt en nog heel veel mooie dingen ziet en mee maakt!
Hi Henry
Mooi verhaal ik houd het bij veel plezier henry en hou je haaks:)
Henry,
Het is leuk leesvoer.
groetjes
Patrick
sow kanjer,wat een mooi verhaal,echt een reis van je leven!!! liefs xxx
geweldig om dit verhaal te lezen,,,,,hoe smaakt het nomaden voedsel?????
hopelijk gaat het verders goed met je been,,,,,heel veel plezier.....
Het is echt een belevenis. Als je nog naar Aalten terugkomt zal dat wel even wennen zijn.
Dank voor je uitgebreid verslag leuk om het "mee te beleven".
jeetje wat een mooi avontuur toch weer!! Fijn dat je het zo naar je zin hebt en veel mensen ontmoed met wie je kan praten in het engels of duits!! En weer prachtige foto's!!